Neuroblastoom

Een neuroblastoom is een kwaadaardige tumor die uitgaat van het sympathisch (onwillekeurig) zenuwstelsel en alleen bij kinderen voorkomt.

Neuron is zenuw, blastoom betekent nieuwvorming van onrijpe cellen. Het sympathisch zenuwstelsel zorgt voor de aansturing van organen als darmen, bloedvaten, huid en pupillen.

Een (kinder)lichaam bestaat uit miljarden cellen. Die cellen delen zich voortdurend waardoor er elke dag nieuwe bijkomen. Nieuwe cellen zorgen voor groei en ontwikkeling. In een gezond lichaam is de celdeling in evenwicht. Oude cellen worden vervangen en er komen niet meer cellen bij dan noodzakelijk. Bij kanker is dit evenwicht verstoord. Er is sprake van een ongeremde deling waardoor de cellen blijven doorgroeien. Bij een neuroblastoom gaat het om onrijpe cellen van het onwillekeurig zenuwstelsel. Een van deze cellen gaat een eigen leven leiden, deelt zich in hoog tempo en vormt een tumor.

Neuroblastomen ontstaan waarschijnlijk als gevolg van een fout in de ontwikkeling van een voorlopercel van het sympathisch zenuwstelsel.
Vermoedelijk is er dus al voor de geboorte in de kern van de cel iets beschadigd aan het erfelijk materiaal, het DNA of de chromosomen.

Per jaar wordt de diagnose ongeveer 25 tot 30 keer gesteld. Slechts 20 % van deze kinderen overleeft de ziekte.

Voor meer informatie: http://www.skion.nl/kbk/neuroblastoom

Dit is de KanjerKetting van Aylin. Wil je meer weten?

kanjer ketting aylin harink in twee delen